אחייניתה של הרבנית ימימה מזרחי נשכחה במכונית בסוף השבוע, והיא מבקשת לחזור למילים, כדי שאף ילד לא יהיה חלילה זיכרון לברכה
הרבנית ימימה מספרת:
חזרתי מהלוויה קשה כל כך, של בת של גיסי. תינוקת שנשכחה ברכב שעות ארוכות. מוות נורא, איך שלא נסתכל על זה. יש ברכה כזאת של סבתות, "בידיים מלאות". בעיניי זאת הברכה הכי יפה בעולם, מפני שאין צער נורא יותר מאשר אובדן של תינוק. מי שלא חווה את הצער, עלול להקל בו ראש. הרי התינוק לא חי הרבה, אין היסטוריה גדולה מאחוריו. אבל דווקא התינוק הוא זה שממלא את הידיים. ככל שהם גדלים והופכים עצמאיים, הידיים כבר לא מלאות בהם כל הזמן.
אני זוכרת את זה מנסיבות אחרות. כשילד שלי נשאר שם, ב"הדסה עין כרם", אחרי שנפטר ממחלה. ואני חוזרת ומסתכלת בעצמי שמחוץ לעצמי, הולכת שם וידיי ריקות ועירי רחוקה ואני גשומת עפעפיים, ואין ריק גדול מזה בעולם.

אני שולחת חיבוקים ענקיים לאמא שידיה ריקות, וכרגע אי אפשר למלא אותן בכלום. ואני יודעת מניסיון שהידיים ממשיכות כל הזמן לייצר תצורת תינוק. מחפשות כל הזמן את האחיזה הזאת. ואני חושבת שאחרי הבשורה הזו של מוות של ילד קטן, ולא משנה באיזה אופן – האיבר שמרגישים שהוא הכי מיותר, אלו הן הידיים – ואולי זו משמעות הביטוי הזה, "בידיים מלאות". הידיים שהיו כאן שימושיות כל כך, ואזלו.
איך אפשר לצוות על "לא תשכח"?
האסון הזה גורם לי לחשוב על הציווי שהתורה חוזרת עליו שוב ושוב: "לא תשכח!" למשל: "הישמר לך מאוד פן תשכח את הדברים…" אבל השכחה היא בדיוק המרחב הלא-רצוני. וכי מישהו רוצה לשכוח? זה בדיוק האקט הלא-נשלט. אז איך מצווים עליי "לא תשכח, לא תשכח"?
ויש כאן הבנה יהודית תורנית מדהימה. זכירה, לפי התורה, היא תמיד דיבור בקול. למשל, "זכור את יום השבת" – זה פסוק שמצווה על אמירת קידוש: "זכרהו בדברים הנאמרים על היין". זו אמירה, אמירה ענקית, אמירה שהיא היזכרות. כל כך הרבה משפחות שלא שומרות שבת ישמרו על הריטואל הזה, ה"סברי מרנן": אתם באים לקידוש?
הטקס הזה של אמירת מילים בריטואל קבוע, מזכיר. הוא מזכיר מי נוכח בשולחן השבת, מי איננו, את מי שכחנו להזמין. הדיבור הוא הקידוד של המצב, הוא הנכחה של ההיעדר; אנחנו זוכרים עכשיו מי לא נמצא. כך הקידוש, כך הקדיש, שמזכיר לנו שמי שנמצא, מצטער על מי שלא נמצא, מתפלל על מי שהוא כן רוצה שיימצא. ככה קידושין: אדם חייב לומר בפיו, "הרי את מקודשת לי בטבעת זו". הדיבור הוא הנכחה, הוא זיכרון.
תגידו בפה
לכן בימים האלה של הקיץ, ימים חסרי סדר, או עם סדר אחר, חשוב להגיד בפה את התוכנית היומית בבוקר: "אתה מסיע, אני מחזירה". ומטפלות ששומרות על הילד לסירוגין, פעם כן ופעם לא, שישאלו: "מתי הם מגיעים? מתי לא?" ממש להשתמש בפה. בתזכורת הזאת של המילה.

האסון הנורא של החברה שלנו היום הוא שִכחת הקרובים. כשאנחנו שקועים בשיח של הרשתות החברתיות, עסוקים במלל של הרשתות, אנחנו מזניחים בהיסח הדעת את הדיבורים החשובים. אז אל תשכחו את המילים הפשוטות, היומיומיות, מפני שלילדים אין פה. ואנחנו צריכים לתת להם פה. הם לא יידעו להזכיר את עצמם. הדיבור הוא אזכור, הוא זכירה. ומוטב להזכיר לפני, ולא שיהיה חלילה זיכרונם לברכה.

ואני רק אצטט מכתבון קטן של הרבי מלובביץ', שעונה למישהי שמרגישה אשמה במותו של קרוב משפחה – ומבקשת ממנו פדיון נפש, ואומרת שחייה אינם חיים. והרבי כותב לה:
"כשנופלים לאדם מחשבות והרהורי חרטה על הנהגה ומעשים בלתי רצויים, צריך הוא לברר מאיזה צד באו: מהיצר הטוב, או ממְנַגְּדוֹ? והבחינה תהיה בתולדות של המחשבות האלו. אם המחשבות העצובות מולידות אצלו הוספת מרץ וחיות בקיום המצוות, חיזוק בהנהגה היומית על פי שולחן ערוך – זו ראיה שמקורן טהור וטוב. אבל אם המחשבות האלו על מה שקרה מולידות עצבות, רשלנות או יאוש, זו הוכחה שבאו מיצר הרע שמתלבש ומתחפש בלבוש של ירא שמים. ותמשיך, ותעשה מעשים טובים, ותגרום נחת רוח לנשמת אותו קרוב משפחה, ולא על ידי מחשבות יאוש, ובוודאי יסייע לה הקב"ה בכך, מלמעלה".
לצאת מהייאוש לעשייה טובה, בזה אנחנו יוצאים מהמוות, לחיים.
לעילוי נשמת שרה בת אביטל.
אסור לשפוט כי יכול לקרות לכל אחד אבל לדעתי תגובות כמו הנשמה באה לעולם וסיימה את תיקונה והאב לא אשם לא נכונות כי מראות כאילו הכל מתוכנן ואז האדם יוריד אחריות מעצמו. לא – יש אחריות לאדם , ה' אחראי ליראת שמיים אבל לא לעשיה יומיומית ומי שטעה אי אפשר לדון אותו כי הוא משלם ביסורין אלב לא לומר מאת ה' הייתה זאת, ממש לא .
הכי חשוב כרגע לתת תמיכה להורים .
אין נסיון קשה מזה
נגזר על הילד למות וההורה הוא השליח לכך .
מאחלת להורים היקרים הרבה כח .שיקומו מהמשבר מחוזקים ומאמיניםבבורא עולם שהכל ממנו
והאבא יקח את הניסיון הקשה מאוד שהוא עובר למקומות הנכונים בעולמו של השם יתברך .
שאף אחד לא יעמוד בניסיון הזה
נורא, פשוט אסון
ההורים יצטרכו לחיות עם זה קשה
עם זאת, לא נשפוט
יהי זיכרה ברוך
תנחומים למשפחה, חיבוק חזק
קומו מהיגון ותסתכלו קדימה.
החיים חזקים.
אהבה וחיזוקים
בשניות אלו ממש סיימתי להקריא את מילותייך לאם הכאובה ולכל האבלות.
נורא ואיום ❤
ממך למדתי לבקש נחמה ללב הדואב
חיבוק גדול להורים
לא שופטים! משתתפת בצער המשפחה הכבד.
להדביק תפילת הדרך ותפילה לשמירת הילד.ה
שמור אלי על ילדי , נכדי שמוסעים על ידי ותשגיח להובילם לידי דרכים בטוחות וטובות בכל דרך.
להתפלל לפני יציאה לדרך ובעת עצירה.
נחמות וישועות לכולם.
אמאל'ה…שלא יקרו אסונות כאלה יותר.
כתבת נפלא…והרב היקר…
יהא זכרו ברוך, כמה חכמה…
תנחומי למשפחה האבלה.
לא לדון אף אחד ,זה הכל מאת ה" יתברך !!! ככה נגזר בשמיים !!! זה נשמה שבאה לתקן ,וסימה את התיקון שלה בעולם הזה !!! והאבא בכלל לא אשם !!! ה" עשה שהיא תישכח ממינו ,שום דבר לא קורה סתם !!!!
ברוך דיין אמת! ברור שאסור לשפוט וכי אביה או אימה רצו שתמות? מספיק להם הסבל עד סוף ימיהם ורגשות המצפון בבקשה אל תשפטו…
שימו נעל אחת או את הטלפון ליד התינוק מאחורה… כשתצאו מהרכב מיד תרגישו שחסר לכם משהו
ולא זה לא שההורים לא אוהבים את הילדים ובגלל זה שכחו זה סדר יום שונה שלא רגילים או חיפזון מן השטן…
תנחומים למשפחה תיהיה מנוחתה עדן פשוט בלתי נתפס שבאה לביקור כה מועט… רק 4 חודשים כמה עצוב!
כאב עצום וצורב את הלב ואת הדמעות על פרידה בטרם עת…ד' הטוב יאמר דיייי לצרותינו ויתן שק של נחמה למשפחה הנפלאה .
ואתם אנשים אל תדונו ,ואל תפשפשו זה משמיים.
וואוו, הלוואי באלה הדברים ינוחמו. שהשם לא ינסה אף אחד בנסיונות אלה ושיהיו בשורות טובות