10 על הרבנית ימימה מזרחי
- היא ביתם של הרב אלינתן רוטשילד זצ"ל והרבנית תרצה רוטשילד. אביה משווייץ ואימה היא נצר למשפחת דיינים ותיקה מקזבלנקה. במהלך שנות ילדותה בירושלים לימד אותה אביה לטינית, ערבית וצרפתית ונטע בה אהבת תורה לפי גישת הרב שמשון רפאל הירש, שדגל בשילוב של תורה מעמיקה, ביחד עִם דרך ארץ. המיזוג הפנימי של תרבות היֶקים עם מורשת מרוקו מוצא ביטוי בבדיחות רבות בשיעוריה.
- היא נולדה בתאריך י"ז בתמוז מיד לאחר מלחמת ששת הימים. "לכן קראו לי ימימה", היא אומרת. "טוב שלא נולדתי אחרי מלחמת יום כיפור, עוד היו קוראים לי כפרה".
- לפני שנהייתה "הרבנית ימימה", היא היתה עורכת דין ולאחר מכן טוענת רבנית, המלווה נשים בבתי דין. כשראתה שאינה חוזרת מהעבודה שמחה, פרשה מהתחום והחלה ללמד תורה ולשון עברית במכוני גיור.
- חברה ביקשה ממנה להכין שיעור תורה גם עבור נשים עסוקות. כך החל "השיעור בסלון" בביתה שבשכונת שערי חסד / נחלאות בירושלים. לכאורה – הרצאה קלאסית, אבל שונה, ועם התייחסות מרעננת לניואנסים העדינים ביותר בחיי נשים. בנוסף על הרעיונות העמוקים, הכינה הרבנית עצות וכלים פרקטיים להתמודדות בכל אתגר אבל יותר מזה, היא הביאה בשורה של התחדשות ואמונה. זה היה בשנת 2001 – תעשו את החישוב.
- שיעורי הרבנית פונים לנשים ולנערות. "בגברים אני לא מבינה", היא הסבירה. "אבל מעבר לכך, הנשים הן המנהיגות של הבית ושל הדור הזה והתורה מבקשת לקרוא להן".
- הרבנית מובילה סגנון לימוד חדש ויחודי: "יש תורה נשית. זו אותה תורה אבל היא נמסרת אחרת. למעשה, העולם הנשי בתורה הוא כל כך עמוק ורחב, שאני לא מוכנה לבזבז אנרגיה על לימוד שהוא גברי-ישיבתי או אקדמי".
- כבר מעל שלוש שנים שהרבנית ימימה ביחד עם אישהּ, הרב חיים, מעורבים עד צוואר בבית "אבני קודש", מקום שפתחו עבור נערים נושרים. ב"אבני קודש" זוכים עשרות נערים למקום על פני האדמה ובו הם חיים, לומדים ובעיקר: אהובים ללא תנאי.
- הרבנית נשואה לרב חיים מזרחי, ראש ישיבת המקובלים "לשם", מייסודו של רבי ציון ברכה זצ"ל. לזוג שמונה ילדים. ילד נוסף, יוסף חי, נפטר בגיל שנה ושלושה חודשים ממום בליבו. בנוסף, הרבנית היא חמות וסבתא לנכדים. סיפורים מההווי המשפחתי מובאים על ידה תדיר בשיעוריה.
- ספריה של הרבנית ימימה נהיו לרבי מכר מיד עם צאתם לאור. שניים מהם, "פרשה ואישה: לימוד נשי-ביתי לפרשת השבוע" וגם "במה אברכך? פנקס הצמיחה שלך" (בהוצאת ידיעות ספרים), זכו באות "ספר הזהב" מטעם איגוד המו"לים בישראל, עם מכירות של מעל 20,000 עותקים. עוד על ספרי הרבנית – כאן
- בכל שבוע היא מכינה לתלמידותיה / שומעותיה שיעור טרי, שהוא למעשה מופע מסרים המבוסס על חיי נשים, אקטואליה, פרשת השבוע והחג והמועד המתקרבים. היא לא תהסס להביע ביקורת במגוון נושאים, גם פוליטיים וחברתיים. ההומור, הנחמה ושמחת החיים נהיו לסימן היכר מובהק שלה.
ואחרון
- רוצה לשמח אותה? בשרי לה בשורה טובה. הזמנה לחתונה, למשל (או לחתונה של הבת. או הריון / לידה /משהו טוב שקשור בילדים) או התקדמות אצלך בעבודה / בלימודים… או כל בשורה טובה אחרת (ושוקולד? לא תודה – מיגרנה).


7 על יקרת פרידמן
העורכת של הרבנית ימימה מזרחי ומייסדת "פרשה ואישה"
- השם "יִקְרַת" הוא אחד משמותיהם של ירושלים ובית המקדש, מתוך נבואת נחמה בספר ישעיהו: כֹּה אָמַר ה' אלוקים: "הִנְנִי יִסַּד בְּצִיּוֹן אָבֶן אֶבֶן בֹּחַן פִּנַּת יִקְרַת…" שנים ארוכות סבלה יקרת משיבושים של שמה, עד שהרבנית ימימה החלה להתפרסם ובעקבות כך גם השם יקרת נהיה מוכר והשיבושים פסקו.
- היא לא פספסה אף לא שיעור אחד. במהלך שנות העבודה המשותפת היא ילדה 7 פעמים וגם אז הגיעה מיד אחרי הלידה להרצאה עם המחשב כדי לתעד כל מילה בשיעור. בשיתוף פעולה מופלא של יולדת ותינוק, רוב הלידות התרחשו לאחר שהשיעור כבר יצא לקוראות.
- כשרק הכירו, היא היתה רעיה טרייה, אמא צעירה ודוקטורנטית במחלקה לעיתונאות באוניברסיטה העברית. אבל עם כל השפע והברכה, משהו היה חסר. הפמיניזם, שקידם אותה עד לחתונה, נהיה לה לרועץ בחיי הזוגיות. ילדיה לא התאימו לכל המושגים הקודמים שהיו לה על אימהוּת. והדוקטורט, שהיא כל כך חלמה ועמלה עליו, נהיה לטורח, למשא משעמם וכבד. יקרת חיפשה השראה (והחייאה)…
- איה פריאל ורונית הירשנברג היו שתי החברות שסיפרו לה על איזה "שיעור בסלון" שאולי יתאים לה לשמוע. כשיקרת הבינה שמדובר בפרשת השבוע, היא עיקמה את האף: "מה לי ולזה?" אבל מהרגע שנכנסה, נשבתה בקסם.
- החל מאותו רגע, המחשב הנייד נהיה בן-לוויה הקבוע. כל מילה נרשמה בו והקובץ שנוצר נשלח אחר כבוד לבן הזוג של יקרת, לאימהּ ולאחיותיה, וזכה לתגובות נלהבות. כך החל מפעל שיעורי פרשת השבוע הכתובים של הרבנית ימימה מזרחי.
- הדוקטורט ננטש והיא התמסרה לעריכת השיעור ולמתן מענה במייל לאלפי הנשים שנרשמו לקבל את הקובץ השבועי. יום אחד היא חשבה על שתי מילים: "פרשה ואשה". היא שיתפה בהן את הרבנית ובהסכמה הדדית, כך קיבל השיעור הכתוב (והמפעל כולו) את שמו.
- עדי ויקרת פרידמן גרים בתקוע עם ילדיהם. עכשיו יש ל"פרשה ואשה" דור המשך: הילדים, שהיו קטנטנים כשהמפעל היה בחיתוליו, קוראים היום גם הם את הדפים.
5 על פרשה ואשה
קהילת הקוראות של "פרשה ואשה" היא הקהילה הגדולה ביותר בעולם של נשים לומדות תורה. היפה הוא שהשיעור הכתוב מיועד לקריאה משפחתית, ובאופן הזה גם בני הזוג והילדים זוכים ללימוד משפחתי דרך הדפים.
- בתוך שנה מפגישתן הראשונה הבינו הרבנית ויקרת שאלפי נשים דורשות לקבל למייל שלהן את הקובץ לקריאה ולא מוכנות לעבור את השבת בלעדיו. האימייל בישראל היה אז די בחיתוליו.
- כיום, לשיעור הכתוב של "פרשה ואשה" מנויות ברחבי ישראל והעולם, כולל: ורשה, איסטנבול, וינה, ברלין, פנמה, בלגיה, בנגקוק, לוס אנג'לס ועוד. האגדה מספרת על מנזר בצרפת ובו בכל שבוע לומדות הנזירות את דפי פרשה ואישה. על הלימוד מנצחת הנזירה סנדרין, שהתאהבה ברבנית ימימה בעת ביקורה בירושלים לפני שנים.
- את יומן "שנה וברכותיה" הראשון, לשנת תשע"ז (2016-2017), רכשו מעל 11,000 נשים בתוך חודשיים בלבד והוא נהיה ליומן הנשי הנמכר ביותר בישראל. היומן משלב תכנון שבועי יחד עם תכנים עשירים לשבתות ולמועדים מתוך שיעורי הרבנית.
- רוצים לצטט משיעורי הרבנית? בשמחה, רק תנו קרדיט! הרבנית ימימה כבר נהייתה למקור בעצמה, כמו גם חידושי הלשון ומשחקי השפה שלה. למרבה הצער, דרשנים לא מעטים מביאים מדבריה, אולם לא מסגירים מי המקור. אולי מתביישים להודות שלמדו תורה מאישה? כידוע, "המביא דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם". אנחנו רוצות גאולה!
- זה האיחול מועדף עלינו: "בשרי לנו בשורות טובות!".
